Med en gassgrill slipper du å vente på god varme, og du kan trylle frem en grillmiddag raskere enn du varmer kjøttboller fra fryseren. Men holder det med en økonomivariant, eller er det verd å bruke tre ganger så mye penger på en gassgrill fra et dyrere merke? Svaret er: Det spørs.
Testfakta har latt det tyske laboratoriet PZT teste grill- og varmeegenskaper, håndtering, rengjøring, gassforbruk og rustbestandighet hos seks ulike merker.
Når alle delmomenter regnes sammen, er det grillen fra Weber som får høyest karakter. I tillegg til å grille bra ruster den minst, er enklest å rengjøre og forbruker minst gass. Men det er et alvorlig problem: termometeret i lokket viser skikkelig feil. Det gir poengtrekk, men totalkarakteren holder likevel til en førsteplass.
Nest best er den rimelige Grillstar fra Bauhaus, som får høyere karakter enn den nesten tre ganger så dyre grillen fra Broil King. Grillstars sterkeste side er grill- og varmeegenskapene, og den har dessuten et lokktermometer som viser nesten helt riktig.
[PDF]
For å måle grill- og varmeegenskapene, plasserte laboratoriet varmesensorer på flere punkter i grillene. De registrerte oppvarmingstid, varmestabilitet og temperaturen på ulike steder på risten og i luften. Det siste er viktig, ikke minst ved såkalt indirekte grilling, når man ikke legger maten direkte over flammene, men ved siden av. Hvis man spør kokken og grillmesteren Bea Hultfeldt, som har konkurrert i både SM og VM i grilling, er dette alfa og omega for et godt resultat.
– Med indirekte grilling bevarer du saftigheten i råvaren. Du tilbereder først langsomt, og etterpå, når kålroten eller sellerien er myk, eller kjøttet har fått en viss temperatur, vipper du det over for å få riktig overflate. Da kan du dessuten få skikkelig flotte grillstriper å skryte av!
At termometeret i lokket ikke stemmer, slik tilfellet er med grillene fra både Weber og Broil King, er dessverre ikke uvanlig, sier Bea Hultfeldt.
– Selv tør jeg aldri å stole på de innebygde termometrene, jeg kontrollmåler hele tiden. Jeg mener at det er lurt å kjøpe et separat risttermometer.
Noe annet som varierer kraftig mellom de ulike merkene, er hvor lett de har for å ruste.
For å teste dette, ble grillene sprayet med saltoppløsning og satt til side noen dager. Rustas og Landmanns griller klarte seg klart dårligst: Etter en uke hadde rusten begynt å synes på flere steder på disse, både utvendig og inni grillen. Testvinneren fra Weber hadde derimot nesten ikke rust i hele tatt, bare på avstillingsflaten på siden.
Landmann er også den grillen som bruker mest gass, hele ett kilo per time når alle brennerne får gå på fullt. Weber brukte minst, 0,64 kilo gass per time.