Den skarpeste kniven i skuffen

Den skarpeste kniven i skuffen

For å teste hvor godt knivene holder seg skarpe, kutter de blant annet i grisesvor. Foto: Anna Sigge
Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Kniven kan bli din beste venn på kjøkkenet – hvis den er god og pleies godt. Men det er store forskjeller mellom merkene, og høyest pris er ingen garanti for en skarp kniv.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 10 Mar, 2015
Läs senare

En skarp kniv gjør matlagingen både morsommere og bedre. Men i mange norske kjøkken er skuffen full av kniver som verken virker gode eller skarpe.

– Folk har som regel for mange kniver som de tar for dårlig vare på. Har du i stedet en god kniv som du pleier godt, kan du bruke den til det meste, og den kan vare resten av livet, sier Karl-Magnus Edberg, kokkelærer på restaurantskolen i svenske Grythyttan.

Spørsmålet er hvilken kniv du skal kjøpe hvis du vil begynne på nytt. Testfakta har sammenliknet åtte forskjellige kokkekniver i ulike prisklasser på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Labben testet både skarphet som ny, hvor raskt kniven slites og hvor godt det går å skjerpe eggen igjen når den først er blitt sløv. I tillegg ble knivbladets styrke og fleksibilitet målt. Et brukerpanel vurderte hvordan knivene føltes i bruk.

Litt enkelt sagt finnes det to typer kniver: De som er virkelig skarpe som nye, slites raskt og mye, men som lett blir skikkelig skarpe igjen når de skjerpes. Så er det de som ikke påvirkes så mye, men som holder et jevnere nivå gjennom hele testprosedyren. Hvilken type som passer best for deg, kan være en smakssak og avhenge av hvor ofte du er villig til å finne frem brynet.

– At det er forskjell på hvor lette knivene er slite og skjerpe opp, kommer først og fremst an på hvor hardt stålet er, men også hvilke legeringer det er i stålet. Hvilken bryningsvinkel eggen har, spiller også inn, sier knivsliperen Johnny Hellergård på Slipkliniken i Stockholm.

– De fleste ønsker som regel en gyllen middelvei: En kniv som både er skarp og holder seg slik, samtidig som den ikke er for vanskelig å ståle opp.

Når resultatene fra de ulike delene av testen regnes sammen, viser det seg å være svært jevnt i toppen. Best i test er OBH Nordicas kniv. Den er skarpest av alle som ny og fortsatt skarpest etter slitetestene. På delt andreplass kommer knivene fra Mac og Chroma. Mac-kniven mister mest skarphet av alle de testede knivene under slitetestene, men blir også overlegent skarpest når den brynes opp igjen. Lavest karakter får knivene fra Lion Sabatier og Ikea. Som nye er de bare halvparten så skarpe som de skarpeste knivene i testen.

I tillegg til skarphet må den som velger kniv selvsagt også tenke på hvordan den føles å jobbe med. Noen foretrekker en lettere kniv, mens andre vil ha en med litt tyngde.

– Kniven må ligge godt i hånden. Den skal heller ikke være større enn hva du klarer å håndtere, sier Karl-Magnus Edberg.

– I stor grad handler det også om kyndighet. Og du blir dessverre ingen mesterkokk bare fordi du har en skarp kniv. Et tips er å kjøpe fem kilo løk sammen med den nye kniven og begynne å kutte. Til slutt får du taket på det.

Fakta

Fire knivtips fra kokken

  1. Før eller senere blir alle kniver sløve. Kjøp et skjerpestål eller en stein og lær deg å bruke det.
  2. Skaff en god skjærefjøl. For at ikke eggen skal bli sløv unødvendig fort, skal kniven gå i rolige vuggende bevegelser mot fjølen når du skjærer.
  3. Kniven skal ikke ligge løst sammen med andre kniver eller redskaper i skuffen eller oppvaskkurven.
  4. Husk å være ren og tørr på hendene når du håndterer kniven, ellers er det fort gjort å glippe og skjære seg. 
Fakta

Åtte forskjellige kokkekniver av ulike merker ble testet på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skarphet

  • Laboratoriet målte hvor skarpe knivene var som nye, etter slitasje og etter å ha blitt brynet opp.
  • Skarpheten måles ved å la knivene skjære gjennom en bunke med papirstrimler og telle antall avskårne strimler.
  • Slitasje av knivene ble dels utført med en standardmetode hvor knivene slites ved å skjære i krittholdig papir. Et annet sett av de samme knivmodellene ble slitt ved ved å skjære i gulrøtter og grisesvor. Etter slitasjen ble skarpheten målt igjen.
  • De slitte knivene ble så skjerpet opp ved hjelp av et stålbryne. Alle knivene fikk samme behandling, deretter ble skarpheten målt på nytt.

Knivbladets styrke og fleksibilitet

Bøyefastheten ble målt ved at toppen av knivbladet ble spent fast mens håndtaket ble vektbelastet. Deretter kontrollerte laboratoriet hvor bøyd bladet var etter at belastningen ble fjernet. Labben målte også hvor stor kraft som krevdes for å bryte av bladet sideveis.

Bruk og utforming

Et testpanel bestående av fem personer med forskjellige håndstørrelser prøvde og rangerte knivene ved å skjære i ulike råvarer.

 

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.