Puten er like viktig for søvnen som sengen

Puten er like viktig for søvnen som sengen

Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

En god pute er like viktig for nattesøvnen som en god seng. Men det er vanskelig å vite hva man får når man kjøper en pute. Testfakta har testet åtte forskjellige merker.

Laboratorietest
Lotta Hedin Publisert: 23 Sep, 2015
Läs senare

Mange nordmenn bruker titusenvis av kroner på en god seng, men når det kommer til puten, er man ikke like nøye.
– Det er synd, for puten er like viktig for søvnen som sengen, sier dr. Florian Heidinger, spesialist i ergonomi og testleder ved Ergonomie Institut München, hvor Testfakta har fått testet åtte forskjellige puter i syntetmateriale.
– Kombinasjonen seng-pute må stemme for at sovestillingen skal bli riktig og musklene i nakken skal kunne slappe av. Feil pute kan føre til problemer med spenninger i rygg, i nakke og hodepine, sier han.

For å finne riktig modell, er det viktig å prøve puten før kjøp. Det skal skje i en seng med samme hardhetsgrad som man har hjemme og i den stillingen man pleier å ligge. Man kan ikke lese seg til hvordan en pute er. Det finnes nemlig ingen standard for hva « høy» eller «medium» betyr. Problemet blir tydelig når laboratoriet måler putens hvilehøyde, dvs. høyden hvor hodet holdes oppe uten å synke videre ned.

Putene fra Åhléns og Mio har samme fyllingsvekt og oppgis begge å være høye, men hvilehøyden skiller med over 2,5 cm når man ligger på siden.
– Et par centimeter utgjør stor forskjell når det gjelder puter, sier Florian Heidinger.

Testen viser også at det er forskjeller på putenes trykkavlastende evne, hvor godt de transporterer bort fuktighet og hvor godt de bevarer formen ved vask. Det at putene trykkavlaster og sprer hodets tyngde over en større flate, er viktig for at det skal føles komfortabelt. Hvis puten ikke gjør dette og trykket mot hodet blir for stort, kan det føre til at man hele tiden våkner for å skifte stilling. På dette punktet var det små forskjeller mellom putene, men Ikea var best og Åhléns dårligst.

Testvinneren er puten fra Høie, som holder formen best, har god trykkavlastning, fører fuktighet bort og puster godt. Dårligst karakter får putene fra Mille Notti og Åhléns, spesielt på grunn av deres dårlige pusteevne. Begge de to putene er fylt med såkalte fossflakes, et materiale som likner på fint opprevet plastfolie. Overtrekksstoffene er også svært tette.
– Hvis man vet at man har lett for å svette, bør man ikke velge noen av disse to, sier Florian Heidinger.

En fordel med puter i syntetmateriale er at de er lette å vaske. Testfakta lot tekstillaboratoriet Swerea i Mölndal vaske og tørke putene tre ganger etter anvisningene, for deretter å kontrollere om de beholdt fasongen. I Ikeas pute hadde fyllet begynte å tove seg sammen til klumper etter vask. Ellers holdt fyllet seg godt. Derimot krympet flere av putene i lengden og bredden.
– Hvis puten endrer form, kan det føre til at hvilehøyden forandrer seg, noe som selvsagt er uheldig. Tidligere tester viser at mange er svært følsomme for dette, og spesielt hvis man allerede har problemer med nakke og rygg, sier Florian Heidinger.

Slik velger du riktig pute

Det er flere ting å tenke på når du skal velge pute:

Sovestilling
Sover du mest på siden, bør du som regel ha en høy pute, på rygg en middels høy pute og på magen en lav pute. Dette for at nakken skal kunne holde seg rett i forhold til ryggen.

Madrassens hardhet
Jo hardere madrass (kroppen synker ikke ned i madrassen), desto høyere pute trengs.

Kroppsfasong
Sover du på siden, spiller skulderbredden inn. En bredskuldret person trenger en ekstra høy pute. Sover du på ryggen og har en holdning hvor hodet er fremskutt, trenger du også en litt høyere pute.

Dun eller syntet?
Dunputer og -dyner går for å være bedre til å transportere bort fuktighet og til å justere temperaturen enn syntetmaterialer. Puter i syntetmaterialer anbefales ofte til allergikere og er ofte lettere å vaske, fordi de tørker fortere.

Når det gjelder midd (som kan forårsake allergi), kan både dun- og syntetputer brukes, ifølge Astma- og Allergiforbundet. For å holde middmengden nede, bør stoffet på puten være tettvevd og av bomull, og puten skal kunne vaskes på 60 grader. 

Fakta

Testene er utført av Ergonomie Institut München og Swerea IVF i svenske Mölndal. Utvalgskriterer for testen var puter av syntetmaterialer, klassifisert som medium til faste for personer som sover på rygg, eventuelt på siden, med en fyllingsvekt mellom 450 og 650 gram.

Testen besto av flere deler

  • Måling av putenes hvilehøyde (ikke gitt karakter)
    Laboratoriet plasserte et testhode med en tyngde som representerer trykket fra et normalt stort hode (43 Newton) på puten. Hvilehøyden er der hvor hodet holdes oppe uten å synke videre ned i materialet.
  • Trykkavlastende evne
    Laboratoriet bruker et testhode som måler trykket mot kontaktflaten når hodet ligger på puten. Hvis puten fordeler vekten av hodet over en større flate, blir trykket mindre, noe som føles mer behagelig.
  • Fuktighetstransport
    Et testhode som avgir fuktighet og varme tilsvarende et ekte hode ble brukt til å måle temperatur og fuktighet i kontaktflaten mellom hodet og putene. Testen gikk over sju timer.
  • Dimensjonsendring etter vask (Swerea)
    Putenes lengde, bredde og tykkelse ble målt før og etter tre vasker. Laboratoriet vurderte også om fyllet endret seg.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Kvalitet koster når det gjelder arbeidsbukser

Et par behagelige, stretchy arbeidsbukser gjør arbeidet både enklere og mer behagelig. Testen viser at slitesterke bukser koster mer, men holder lenger, og er dermed både mer økonomiske i lengden og samtidig et bedre miljøvalg.

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.