Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling
Rusta Reflekt Nyans veggmaling
Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research
Testfakta Research Publisert: 12 Jul, 2022
Läs senare

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Resultatene fra testen tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene. Denne testen ble utført på det uavhengige og akkrediterte laboratoriet Eurofins. 

Les mer om Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

I testen får Rustas veggmaling en samlet karakter på 7,6 på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Malingen holder sammenlagt høy kvalitet, underpresterer ikke i noe enkelt testmoment og klarer emisjonskravene for helsefarlige kjemikalier med god margin.

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Emisjon av VOC-stoffer
VOC er en gruppe lettflyktige kjemikalier som fremfor alt har blitt koblet til allergiplager, hodepine og kvalme. Målingen gjøres på den malte flaten etter henholdsvis tre og 28 døgn. Resultatene fra analysen sammenlignes med de tyske lovfestede kravene (AgBB) for emisjon fra byggevarer. Sverige har ingen regler for hvor mye VOC-stoffer en maling kan avgi når den sitter på veggen – bare hvor høye nivåer produsenten kan blande i malingen, noe som ikke er det samme.

Rustas maling klarte emisjonskravene med god margin.

  • Emisjon etter tre døgn (mg/m3): 0,22 (grenseverdi 10,0)

  • Emisjon etter 28 døgn (mg/m3): 0,019 (grenseverdi 1,0)

Motstand mot flekker
Den malte flaten eksponeres i 24 timer for flekker av tomat, kaffe og olje. Etter eksponering tørkes flaten av og inspiseres for spor av flekkene. Med tanke på malingens farge (hvit) og bruksområde (veggmaling) aksepteres mindre spor av flekker, så lenge overflatens struktur ikke blir påvirket. 
Rustas maling viste mindre spor av tomat og kaffe, men overflatens struktur var upåvirket.

Motstand mot slitasje
I testen utsettes den malte flaten (som har fått tørke i 28 dager) for 200 sykluser av våtskrubbing. Den malte flatens tykkelse (tykkelsen på malingslaget) måles før og etter skrubbing. Forskjellen skal ikke overstige 10 %.
Rustas maling ble påvirket med 9,6 %.

Malingens dekkevne
I testen males en svart flate på 20 m2 med en liter maling. Etter maling måles dekkevnen uttrykt i prosent. Jo høyere prosent, desto bedre, og grensen for godkjent går ved 65 %. 
Rustas maling ble målt til 69 %, noe som ligger i nedre del av skalaen, men som er godkjent.

Forskjell i nyanse/glans mellom ulike malingsstrøk
I testen males en flate med et strøk maling som får tørke i fem minutter, og deretter males en del av samme flate med enda et strøk maling. De malte flatene sammenlignes deretter med tanke på nyanse og glans.
Rustas maling viste bare små forskjeller i nyanse eller glans mellom de ulike flatene.

Maling
Laboratoriets personale ruller en vegg og vurderer malingens bruksegenskaper. Vurderingen omfatter malingsopptak på rullen, spredning, sprut og hvor lett det er å rulle ut malingen.
Rustas maling ble vurdert som lett å rulle utover veggen og generelt lett å jobbe med. Malingsopptaket på rullene var godt, og den sprutet ikke under arbeidet.

Sluttresultat på den malte flaten
Sluttresultatet vurderes etter 24 timers tørketid. Vurderingen gjøres på nært hold, der man leter etter spor av rullen, bobler i malingen og variasjoner i nyanse/glans. Man vurderer også overflatens jevnhet. Dessuten gjøres det en vurdering av helheten på litt lengre avstand.
Rustas maling viste mindre spor av rullen på nært hold, men fikk klart godkjent resultat for helheten.

Verdt å tenke på om veggmaling

Det er lett å få beslutningsvegring i møte med fargekartets utallige valgmuligheter i fargehandelen. Men hvilke stoffer malingen inneholder er viktigere enn valg av fargenyanse. Nesten all veggmaling inneholder flyktige organiske forbindelser som kan gi allergi, hodepine og kvalme.

Den aller vanligste innendørsfargen er hvit. I spesialforretninger eller større byggvarehus er det mulig å "bryte" malingen. Det betyr at man endrer malingens farge ved å tilsette forskjellige pigmenter. Det kan være verdt å investere de ekstra kronene for å få den perfekte fargen til rommet ditt. Det er imidlertid vanskelig å velge riktig farge i butikken, hvor det ikke er naturlig lys og innredningen er forskjellig fra hjemme. Kjøp derfor noen mindre testbokser, og mal noen teststrøk hjemme før du bestemmer deg.

Før i tiden inneholdt maling ofte løsemidler som det var farlig å puste inn. I dag er veggmaling vannbasert. Det betyr imidlertid ikke at den er helt ufarlig. Malingen inneholder en rekke forskjellige kjemikalier som kan være helseskadelige. Derfor bør du bruke hansker og framfor alt munnbind når du maler innendørs. Luft grundig og lenge – helst til lenge etter at malingen har tørket. Spesielt om du skal male rom som brukes mye, som soverom. Husk også at barn er mer følsomme enn voksne, så ikke ha for stor hast med å flytte inn. Vent gjerne en uke eller to, slik at emisjonene fra malingen har avtatt.

I Testfaktas test av veggmaling kan du se hvor store mengder flyktige organiske forbindelser, eller VOC-stoffer, en maling avgir. I Sverige er det per i dag et krav om at produsenter skal dokumentere hvor mye VOC-stoffer en maling inneholder, men ikke om hvor mye av de helseskadelige stoffene som avgis til luften.

Sverige har lenge hatt et slappere regelverk knyttet til VOC-stoffer enn andre land i Europa, men den svenske tilsynsmyndigheten Kemikalieinspektionen gjennomfører nå et tilsynsprosjekt hvor målet er å få bedre kontroll over produkter som inneholder og avgir VOC-stoffer.

Facebook Comments

Fler nyheter

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.