Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Sommerens beste gassgrill - en stor test av seks merker

Testfakta har testet seks mellomstore gassgriller av forskjellig fabrikat. Prisene varierer mellom 2000 og 9000 kroner. Foto: Jonas Ginter
Testfakta har testet seks mellomstore gassgriller av forskjellig fabrikat. Prisene varierer mellom 2000 og 9000 kroner. Foto: Jonas Ginter
For å måle varmen i grillene, plasserte laboratoriet ut varmesensorer på ulike punkter på risten og i lokket. Foto: Jonas Ginter
For å måle varmen i grillene, plasserte laboratoriet ut varmesensorer på ulike punkter på risten og i lokket. Foto: Jonas Ginter
Grillene ble tilsølt med marinade og stod på i ti minutter. Etterpå ble det vurdert hvor lett eller vanskelig det var å rengjøre dem. Foto: Jonas Ginter
Grillene ble tilsølt med marinade og stod på i ti minutter. Etterpå ble det vurdert hvor lett eller vanskelig det var å rengjøre dem. Foto: Jonas Ginter
Testvinneren Weber får minuspoeng fordi termometeret i lokket viser feil. Men sammenlagt karakter fra alle testmomenter holdt likevel til best i test. Foto: Jonas Ginter
Testvinneren Weber får minuspoeng fordi termometeret i lokket viser feil. Men sammenlagt karakter fra alle testmomenter holdt likevel til best i test. Foto: Jonas Ginter
Laboratorietest

Det er stor variasjon i varmeegenskaper, rustbestandighet og gassforbruk mellom ulike gassgriller. Og dyrere griller er ikke alltid bedre, viser Testfaktas test av seks merker.

Laboratorietest
Ola Jacobsen Publisert: 30 Jan, 2020
Läs senare

Med en gassgrill slipper du å vente på god varme, og du kan trylle frem en grillmiddag raskere enn du varmer kjøttboller fra fryseren. Men holder det med en økonomivariant, eller er det verd å bruke tre ganger så mye penger på en gassgrill fra et dyrere merke? Svaret er: Det spørs.

Testfakta har latt det tyske laboratoriet PZT teste grill- og varmeegenskaper, håndtering, rengjøring, gassforbruk og rustbestandighet hos seks ulike merker.

Når alle delmomenter regnes sammen, er det grillen fra Weber som får høyest karakter. I tillegg til å grille bra ruster den minst, er enklest å rengjøre og forbruker minst gass. Men det er et alvorlig problem: termometeret i lokket viser skikkelig feil. Det gir poengtrekk, men totalkarakteren holder likevel til en førsteplass.

Nest best er den rimelige Grillstar fra Bauhaus, som får høyere karakter enn den nesten tre ganger så dyre grillen fra Broil King. Grillstars sterkeste side er grill- og varmeegenskapene, og den har dessuten et lokktermometer som viser nesten helt riktig.

[PDF]

For å måle grill- og varmeegenskapene, plasserte laboratoriet varmesensorer på flere punkter i grillene. De registrerte oppvarmingstid, varmestabilitet og temperaturen på ulike steder på risten og i luften. Det siste er viktig, ikke minst ved såkalt indirekte grilling, når man ikke legger maten direkte over flammene, men ved siden av. Hvis man spør kokken og grillmesteren Bea Hultfeldt, som har konkurrert i både SM og VM i grilling, er dette alfa og omega for et godt resultat.

Bea Hultfeldt er kokk med fokus på bærekraftig gastronomi. Hun holder også grillkurs og leder landets første grill-lag med bare kvinner. Hun har konkurrert i både SM og VM i grilling. Foto: Linus Lindgren

– Med indirekte grilling bevarer du saftigheten i råvaren. Du tilbereder først langsomt, og etterpå, når kålroten eller sellerien er myk, eller kjøttet har fått en viss temperatur, vipper du det over for å få riktig overflate. Da kan du dessuten få skikkelig flotte grillstriper å skryte av!

At termometeret i lokket ikke stemmer, slik tilfellet er med grillene fra både Weber og Broil King, er dessverre ikke uvanlig, sier Bea Hultfeldt.
– Selv tør jeg aldri å stole på de innebygde termometrene, jeg kontrollmåler hele tiden. Jeg mener at det er lurt å kjøpe et separat risttermometer.

Noe annet som varierer kraftig mellom de ulike merkene, er hvor lett de har for å ruste.

For å teste dette, ble grillene sprayet med saltoppløsning og satt til side noen dager. Rustas og Landmanns griller klarte seg klart dårligst: Etter en uke hadde rusten begynt å synes på flere steder på disse, både utvendig og inni grillen. Testvinneren fra Weber hadde derimot nesten ikke rust i hele tatt, bare på avstillingsflaten på siden.

Landmann er også den grillen som bruker mest gass, hele ett kilo per time når alle brennerne får gå på fullt. Weber brukte minst, 0,64 kilo gass per time.

FAKTA OM TESTEN

Testfakta har gitt det tyske laboratoriet PZT i oppgave å teste seks mellomstore gassgriller.

Testen bestod av flere ulike deler, som igjen omfattet flere delmomenter:

Varmeegenskaper

Oppvarmingstid: Hvor lang tid tok det å få temperaturen ved risten opp til 250 grader.
Kontrollmåling av det innebygde termometeret i grillokket.
Maksimumstemperatur: Temperatur ved grillristen (brenner til høyre, venstre og i midten) etter 20 minutter med brennerne på maksimal effekt.
Varmestabilitet: Laboratoriet målte hvor mye temperaturen i grillen (under lokket og på risten) sank etter at lokket ble åpnet i 60 sekunder, samt hvor raskt temperaturen kom tilbake til opprinnelig nivå.
Indirekte grilling: De midterste brennerne ble slått av og de ytterste satt på fullt, deretter ble temperaturen målt på grillristen og i luften.
Varmefordeling over grillflaten: Temperaturen ble målt på tre punkter på risten når samtlige brenneren ble satt på maks. effekt, på halv styrke og på lav styrke.

Håndtering

Montering: Hvor mye kraft som måtte til for å montere grillen samt hvor lang tid det tok. Vurdering av instruksjoner og hvordan grillene var pakket.
Grillstyrke/gassregulering: Vurdering av hvor lett det var å justere nivået.
Dryppebrett: Hvor lett dryppebrettet var å tømme og gjøre rent.
Rengjøring: Grillene (risten) ble smurt med marinade og fikk brenne i ti minutter. Laboratoriet vurderte deretter hvor lett det var å rengjøre grillene.
Flyttbarhet: Vurdering av hvor lett det var å flytte på grillene etter at de var montert.

Korrosjonstest

Grillene ble sprayet med saltløsning (3 %) og ble deretter plassert i en garasje i en uke. Laboratoriet kontrollerte deretter hvilke deler som hadde begynt å ruste.

Gassforbruk

Laboratoriet målte gassforbruk per time når alle brennere (ikke eventuelle sidebrennere) ble satt på maks. effekt.                    

Fem tips fra kokken Bea Hultfeldt
 • Senk temperaturen og ikke stress
  – Generelt griller folk på for høy temperatur. Våg å senke temperaturen og la det i stedet ta litt lengre tid. Sleng på litt pølse først hvis du har det travelt og familien skriker etter mat!

 • Våg å prøve indirekte grilling og ”reversed sear”
  – Det er en myte at man må få stekeflate på kjøttet først for å "lukke porene" og dermed beholde saftigheten. Resultatet har blitt at folk sjokksteker kjøttet slik at det slipper fra seg væske. Begynn i stedet med indirekte grilling. La de ytre brennerne på grillen være på og de i midten av. Legg først råvaren i midten, ved siden av flammene på lav temperatur. Når den har riktig temperatur, vender du den over og ordner grillflaten.

 • Vet du ikke hvordan du skal gjøre det? Spør!
  – Ta et kurs! Og ikke vær redd for å spørre andre. BBQLovers.se er et fint forum for grillentusiaster, der man kan stille spørsmål.

 • Sats på gode råvarer
  I stedet for å kjøpe ferdige hamburgere – lag dine egne! Kanskje kan du til og med male karbonadedeigen selv. Våg å prøve nye stykningsdeler og ulike råvarer.

 • Ta vare på grillen og vær nøye med sikkerheten
  – Hold brennerne rene slik at hullene ikke tettes igjen. Brenn av grillristen med jevne mellomrom. Kost gjerne på deg en rist i støpejern hvis du ikke har det, det leder varme bedre enn rustfritt.
  – Vær nøye med sikkerheten. Gassbeholderne skal stå ved siden av grillen. Av og til ser jeg noen som plasserer gassbeholderne i skapet under grillen – det er livsfarlig. Hvis du for eksempel får en lekkasje på en slange, kan hele grillen eksplodere.

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av vaskemaskiner

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på vaskemaskinenes evne til å vaske, skylle og sentrifugere, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskin CTM7840V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita vaskemaskin. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignbare vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvitas vaskemaskin presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.