Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Kvaliteten på lakken viktig for parkettens slitestyrke

Til testen ble det kjøpt inn ni sammenlignbare parkettgulv i 3-stavs eik. Foto: Anna Sigge
Til testen ble det kjøpt inn ni sammenlignbare parkettgulv i 3-stavs eik. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir hos RISE undersøker de ulike gulvene etter slitasjetesten. Foto: Anna Sigge
Elva Gunnarsdottir hos RISE undersøker de ulike gulvene etter slitasjetesten. Foto: Anna Sigge
Når lakken på 12 av de 16 sektorene på gulvet er slitt bort, stoppes testen og antall sykluser noteres. Foto: Anna Sigge
Når lakken på 12 av de 16 sektorene på gulvet er slitt bort, stoppes testen og antall sykluser noteres. Foto: Anna Sigge
Vin og blåbær påføres på gulvene for å teste flekkmotstanden. Foto: Anna Sigge
Vin og blåbær påføres på gulvene for å teste flekkmotstanden. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen hos RISE undersøker sprekker i overflatelakken etter slagprøve. Foto: Anna Sigge
Annika Ahagen hos RISE undersøker sprekker i overflatelakken etter slagprøve. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Parkett på kjøkkenet eller i gangen? For 30 år siden var det utenkelig å legge et flott parkettgulv i de mest utsatte områdene av hjemmet. Men Testfaktas laboratorietest viser at de fleste parkettgulv i dag tåler hard belastning. Kvaliteten bestemmes som regel av overflatelakken, som er avgjørende for slitasje, flekker og slag mot gulvet.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 7 Feb, 2020
Läs senare

Trenden er global: det blir mer og mer vanlig å bruke naturmaterialer som tre og stein når vi innreder hjemmene våre. Tregulv blir også stadig vanligere i soner som utsettes for hard daglig belastning, som kjøkken og gang.

Hva skal egentlig til for at et parkettgulv skal tåle barn som spiller innebandy i kjøkkenet, eller at en nybakt blåbærpai ramler i gulvet?

Testfakta har på oppdrag av byggevarefirmaet Byggmax gitt laboratoriet RISE, Research Institutes of Sweden, i oppgave å teste ni vanlige parkettgulv på markedet.

Testene omfatter tre områder med utgangspunkt i slitasjen i en husholdning der det blant annet finnes barn som leker, overflater som utsettes for trykket fra dansende hæler, søl fra et veltet rødvinsglass eller tiss fra en hundevalp.

[PDF]

I det første momentet ble gulvoverflaten testet med en slitasjetest. Her ble en prøve montert på en roterende plate, lærtrukne hjul rullet på gulvoverflaten, hjulene ble belastet med fastsatte vekter og finkornet sand ble silt mot den roterende overflaten.

Med denne metoden ble det simulert langvarig slitasje av for eksempel skitne sko eller lignende.
– Vi sliter bort overflaten, det vil si lakken på gulvene. Produsentene bruker forskjellig lakk. En del har flere lag lakk, andre har lakk som er tykkere eller av bedre kvalitet, forklarer Elva Gunnarsdottir, som er testingeniør hos RISE.

Her viser testresultatene store forskjeller i slitestyrke. For eksempel utmerket K-Rauta Tarkett, Byggmax og Beijer seg med et resultat som var fire ganger bedre enn Bauhaus, som havnet nederst.
– Det er kvaliteten på overflatelakken som gir utslag, sier Elva Gunnarsdottir.

Neste testmoment bestod i å vurdere hvordan de ulike gulvene tålte vanskelige flekker. Alle de ni gulvene fikk flekker av rødvin, friske blåbær og urin. Små flekker ble påført på gulvene og fikk ligge der i 24 timer, før de ble tørket bort med fuktig, lofritt papir. Etter ytterligere 24 timer ble flekkene vasket bort med en standardisert vaskeoppløsning.
– De fleste flekkene ble helt borte, men på noen gjenstod det litt spor, også etter vask. Det var først og fremst urinen som gav flekker som ble sittende. Det er så mye salter i urin som binder en flekk. Derfor har urinen kunnet trenge seg inn i lakken på flere av gulvene, forteller Elva Gunnarsdottir, som utførte testen av flekkmotstand.
– Hvis man har småbarn eller kjæledyr, må man passe på hvis det kommer urin på parkettgulv og tørke opp med det samme, ellers risikerer man varige flekker på gulvet.

Tregulv er vanligvis ømfintlige for hardt trykk. Hvem har vel ikke vært på fest hjemme hos noen der alle med høye hæler måtte ta av seg skoene? For å undersøke slagmotstanden, ble det plassert en stålkule på gulvoverflaten. Deretter lot man en vekt på et halvt kilo treffe kulen fra henholdsvis fem og ti centimeters høyde.
– Det oppstod en sprekkdannelse på de fleste av gulvene vi testet, forteller Annika Ahagen, testingeniør hos RISE.
– Sprekkdannelsen gjør selvsagt gulvene mer ømfintlige for vann og fuktighet og øker risikoen for skader ved rengjøring med vann eller andre væsker, sier Annika Ahagen.

Sett under ett viser testresultatene likevel at dagens parkettgulv holder høy standard. Som oftest er det overflatelaget, lakken, som er avgjørende for hvor robust parkettgulvet er.

Et kjøpsråd fra Elva Gunnarsdottir er å sjekke med butikken om de har testresultater for gulvene de selger.
– Selv om det ikke ligger noe fremme, kan man spørre etter testrapporter som viser hvor godt de gulvene du vurderer, egner seg for nettopp ditt kjøkken.

 

FAKTA OM TESTEN

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax gjennomført en sammenlignende laboratorietest av parkettgulv på det svenske markedet. Til testen ble det innkjøpt prøver av 3-stavs lakket eikeparkett av følgende fabrikater:

 • AB Berg & Berg Ek Loc Sp MattLa

 • Tarkett Pure Ek

 • Kährs Siena 3-stavs

 • Forbo 3-stavs Harmony

 • Byggmax Parkett Lakket Eik 3-stavs

 • Beijer RAW Eik natur 3-stavs

 • Karelia Oak Natural Matt

 • Hornbach Oak Matt lacquer

 • Bauhaus Eik Standard

Laboratorietesten ble utført av RISE (Research Institutes of Sweden) og omfattet følgende hovedmomenter:

 1. Slitestyrke (motstand mot slitasje)
 2. Flekkmotstand
 3. Trykk- og slagmotstand

 

1. Slitestyrke (slitasje)
Testen av slitasje er basert på teststandard SS-EN 13696:2009. Her lar man et lærtrukket hjul rotere mot gulvoverflaten. Hjulet belastes med en fastsatt vekt, og en standardisert, fin sand siles ned mot gulvoverflaten. Rotasjonen og trykket fra hjulet i kombinasjon med sanden sliter gradvis bort overflatebehandlingen.

Gulvprøven undersøkes med jevne mellomrom ved at det pensles en blå indikatorvæske på hjulsporet. Jo mer av den lakkerte flaten som er slitt bort, desto mer indikatorfarge suges opp av gulvoverflaten. Når overflaten på 12 av de til sammen 16 sektorene på prøven er slitt helt bort, avbrytes testen. Antall omdreininger som hjulet har rotert, noteres.

2. Flekkmotstand
Flekkmotstand testes med flekker av rødvin (Massimo Rosso Organico), svenske blåbær (frosne fra ICA) og syntetisk urin med fargestoff (pH 6,15) fremstilt ifølge svensk standard SS 872201. På tre prøver av parkettgulvet påføres 3 ml rødvin, en teskje frosne blåbær og 3 ml urin. Etter 24 timers eksponering tørkes flekkene bort med fuktig, lofritt papir. Etter ytterligere 24 timer vaskes flekkene med en standardisert vaskeoppløsning. Spor av de aktuelle flekkene undersøkes og vurderes visuelt.

3. Trykk- og slagmotstand
Trykk- og slagmotstand testes ifølge standard ISO 4211-4. En stålkule plasseres på gulvet og man slipper deretter en vekt på 500 g mot stålkulen fra henholdsvis 5 og 10 cm høyde. Testen simulerer trykket fra en hard hæl eller at man mister en hard gjenstand mot gulvoverflaten. Til sammen gjennomføres 9 prøver fra 5 cm og 9 prøver fra 10 cm. Merker og spor etter de aktuelle prøvene undersøkes og vurderes visuelt. For å se omfanget av skaden tydeligere, pensles vann på slagoverflaten. Etter 24 timers eksponering vurderes eventuelle skader i den lakkede overflaten.

Tolking og karaktersetting
Resultatene fra de ulike delmomentene i testen er karaktersatt i samråd med laboratoriet. Karakterene fra de ulike delmomentene er slått sammen til én totalkarakter med følgende vekting:

Slitestyrke 33 %

Flekkmotstand 33 %

Trykk- og slagmotstand 33 %

 

TABLE OF TEST RESULTS

Fler nyheter

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta glassrekkverk

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas glassrekkverk beregnet for montering på balkong. Rustas glassrekkverk er testet sammen med sammenlignbare glassrekkverk fra Bauhaus og Jula. Glassrekkverket fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta kaffetrakter Kitchen Gear

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas kaffetrakter Kitchen Gear. Rustas kaffetrakter er testet sammen med sammenlignbare traktere fra Braun og Coline. Kaffetrakteren fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Grip

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Grip. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta yogamatte Premium Support

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta laboratorietestet Rustas yogamatte Premium Support. Yogamatten presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Kvalitetskontroll av Byggmax terrassevirke

Testfakta Research har på oppdrag fra Byggmax laboratorietestet og kontrollert kvaliteten på Byggmax terrassevirke. Resultatet for fire ulike batcher viser at terrassevirket oppfyller kravene til virkeskvalitet og impregnering, samt at de leverte lengdene tilsvarer spesifikasjonen.

Laboratorietest

Rusta dampstrykejern Berry 2200W

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas dampstrykejern Berry 2200 W. Rustas dampstrykejern presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Testfaktas test av vaskemaskiner

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på vaskemaskinenes evne til å vaske, skylle og sentrifugere, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Elvita vaskemaskin CTM7840V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita vaskemaskin. Vaskemaskinen er testet sammen med sammenlignbare vaskemaskiner fra Cylinda og Electrolux. Elvitas vaskemaskin presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rustas ferdigblandede vindusspylervæske -18°C

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas ferdigblandede vindusspylervæske. Testen er utført av tyske Dekra og viser at spylervæsken presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Trådløs mister snart kraften

Trådløst høres praktisk ut, men plutselig kan det være slutt.

Testfaktas laboratorietest av sju batteridrevne støvsugere viser at en av dem ikke klarer mer enn seks minutters drift etter fullading.

– Med denne får man knapt nok støvsugd ett rom før man må stoppe, sier Albrecht Liskowsky, som er ansvarlig testleder på det tyske laboratoriet.

Elsykkelens bremser er for dårlige

Rekkevidden blir bedre og konstruksjonene mer stabile. Men noen av elsyklene har ikke gode nok bremser.

Laboratorietest

Den beste luftrenseren utmerker seg ved å være effektiv under alle forhold

To fabrikater skiller seg ut i Testfaktas store laboratorietest av luftrensere med høy kapasitet, men Blueair 7700i står alene igjen på toppen av pallen når resultatene fra både maksimumsinnstilling og mer stillegående gange slås sammen.

– Både Blueair og Electrolux har høyere kapasitet enn konkurrentene i testen, forklarer Tobias Eriksson, testleder ved laboratoriet RISE i Borås.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.