Testfaktas test av tørketromler

Testfaktas test av tørketromler

Test av torktumlare. Foto: SLG
Test av torktumlare. Foto: SLG
Laboratorietest

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene fokuserer på tørketrommelens evne til å tørke vasken, støynivå, brukervennlighet og energieffektivitet. Formålet med testene er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 13 Okt, 2021
Läs senare

Laboratorietestene av tørketromler baseres på offisielle krav og retningslinjer (EN 61121) og omfatter hovedmomentene tørkeeffektivitet, lydnivå, energiforbruk, brukervennlighet samt konstruksjonskvalitet og sikkerhet.

LABORATORIETESTEN

1. Funksjoner og spesifikasjoner
I et første trinn går laboratoriet gjennom tørketrommelens dokumentasjon og noterer maskinens funksjoner og andre relevante fakta.

Foto: SLG
Foto: SLG

2. Fuktighetsinnhold etter tørking
Tørketrommelens evne til å tørke vasken testes med standardinnstilling (skaptørt) for bomullstekstiler. Hvite bomullstekstiler fuktes til et fuktighetsnivå på 50 %, og tørketrommelen lastes i tråd med angitt maksimalkapasitet. Fuktighetsinnholdet i vasken etter tørking måles ved veiing og sammenlignes med vekten før tørking. Middelverdien for fem tørkinger ligger til grunn for vurdering og karaktersetting.

Veiing av testvask etter avsluttet tørkeprogram. Foto: SLG
Veiing av testvask etter avsluttet tørkeprogram. Foto: SLG

3. Programtid
Den totale programtiden registreres (standardinnstilling for bomullstekstiler og skaptørt).

Foto: SLG
Foto: SLG

4. Tørkeresultat
Fuktige hvite bomullsskjorter trommeltørkes, og etter tørk vurderes skjortenes mykhet og hvor skrukkete de er.

5. Energiforbruk
Det totale energiforbruket under et tørkeprogram registreres og settes i forhold til tørketrommelens kapasitet i kilo. Middelverdien for fem tørkinger ligger til grunn for vurdering og karaktersetting. Jo lavere energiforbruk i kWh per kg vask, desto bedre energieffektivitet.

6. Kondenseringseffektivitet
Volumet av vann som tørketrommelen genererer under tørkeprogrammet, settes i forhold til vaskens opprinnelige fuktighetsinnhold (vanninnhold). Kondenseringseffektiviteten angir hvor stor del av fuktigheten i vasken som fanges opp av maskinen og omdannes til kondens (vann). Den delen av fuktigheten som ikke fanges opp av maskinen, lekker ut i rommet. Jo høyere kondenseringseffektivitet, desto bedre. Middelverdien for fem tørkinger ligger til grunn for vurdering og karaktersetting.

Veiing av kondensbeholder for å bestemme kondenseringseffekten. Foto: SLG
Veiing av kondensbeholder for å bestemme kondenseringseffekten. Foto: SLG

7. Lydnivå
Lydnivået under tørkeprogrammet måles ifølge standardmetoden EN 60704-2-6:2012.

8. Brukervennlighet
Evalueringen av brukervennlighet består av følgende deler:

  • Manualen

  • Installasjon og oppstart

  • Innstillinger og valg av tørkeprogram

  • Knapper, brytere og display

  • Tømming og rengjøring av filter

Vurdering av lofilter. Foto: SLG
Vurdering av lofilter. Foto: SLG

10. Konstruksjonskvalitet og sikkerhet
I løpet av testen blir det gjort en overordnet vurdering av tørketrommelens konstruksjon og kvalitet. Vurderingen omfatter også sikkerhet for brukeren. Forekomst av skarpe kanter, større gliper eller andre skaderisikoer noteres, og det samme gjøres for sikkerhetsmangler i elektriske koblinger.

Kontroll av sikkerhet og konstruksjonskvalitet. Foto: SLG
Kontroll av sikkerhet og konstruksjonskvalitet. Foto: SLG


TOLKING OG KARAKTERSETTING AV RESULTATET

Måleresultatene fra testen tolkes og karaktersettes i samråd med det utførende laboratoriet. Karaktersettingen gjøres på en skala fra 1 til 10, der 10 er best. Karakterer under 6 gis kun dersom ytelsen er dårlig, eller dårligere enn det man rimelig kan forvente for denne type produkt.

Karakterene fra de ulike delene av testen er slått sammen til en totalkarakter med følgende vekting:

A. Tørkeeffektivitet 50 %

  • Fuktighetsinnhold etter tørking 40 %

  • Programtid 25 %

  • Tørkeresultat 25 %

  • Kondenseringseffektivitet 10 %

B. Konstruksjonskvalitet og sikkerhet 20 %

C. Lydnivå 10 %

D. Energiforbruk 10 %

E. Brukervennlighet 10 %


KRITERIER FOR TESTFAKTAS KVALITETSMERKING

Testfakta tester og verifiserer tørketromler i ulike kategorier. Kategoriseringen gjøres ut fra tørketrommelens deklarerte kapasitet.

Best i test

Best i test
I en benchmark-test der formålet er å kåre et testvinnende produkt, «Best i test», testes et representativt utvalg av sammenlignbare produkter for et spesifikt marked. Tørketrommelen som presterer sammenlagt best (høyest totalkarakter), kåres som vinner.

Verified Quality & Performance

Verified Quality & Performance
I en verifiseringstest testes tørketrommelen frittstående eller i sammenligning med noen få utvalgte referansemaskiner. Vurdering og karaktersetting følger samme retningslinjer som under en benchmark-test. Kriteriene for å kvalifisere seg til Testfakta Verified Quality & Performance er en totalkarakter på minimum 8,0 (+/- 2,5 %), og ingen av delkarakterene (A–E ovenfor) må være under 6,0 (+/- 2,5 %).

Fler nyheter

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest

Billigere med effektivt maskinoppvaskmiddel

Fire timer oppvask i oppvaskmaskin er billigere enn å vaske for hånd. Men da må maskinoppvaskmidlet også gjøre rent i første oppvask.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Ergonomien avgjørende i konkurransen om den beste kontinentalsengen

God avlastning og støtte for skuldre, hofter og korsrygg, uansett kroppstype. De ergonomiske egenskapene avgjorde da Testfakta lot tre laboratorier teste åtte kontinentalsenger i premiumklassen på det norske markedet.

Laboratorietest

Testfaktas test av senger

Testfaktas tester utføres av uavhengige og spesialiserte test‑ og forskningslaboratorier i Testfaktas laboratorienettverk. Testene av senger og madrasser utføres av tre ulike laboratorier med spesialisering innen ergonomi, konstruksjon, holdbarhet og kjemisk analyse. Formålet med Testfaktas tester er å løfte frem produkter med gode egenskaper, og å hjelpe fabrikanter og forhandlere med å utvikle sitt tilbud til forbrukeren.

Laboratorietest

Rusta lyslenke

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas lyslenke Outdoor LED Light System. Rustas lyslenke er testet sammen med sammenlignbare lyslenker fra Jula og Markslöjd. Lyslenken fra Rusta presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Den skarpeste kokkekniven skjærer ikke hull i lommeboka

En god kokkekniv i budsjettklassen? Testfakta har fått testet ti kniver med et pristak på 1000 kroner. Testen viser at mange kniver har høy kvalitet og at man kan få en virkelig god kokkekniv for noen hundrelapper. 

Laboratorietest

Elvita tørketrommel CTT7800V

Testfakta Research har på oppdrag av elektronikk‑ og hvitevarekjeden Elon gjennomført en laboratorietest av Elvita tørketrommel. Tørketrommelen er testet sammen med sammenlignbare tørketromler fra Cylinda og Electrolux. Elvitas tørketrommel presterer gjennomgående godt og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.