Rusta vindusmarkise

Rusta vindusmarkise

Laboratoriet måler opp vekter før belastningstesting. Foto: Anna Sigge
I belastningstesten henges det vekter i ytterkanten av markisen. Foto: Anna Sigge
Markisen monteres ifølge anvisningene på en stabil stålbjelke. Foto: Anna Sigge
Deformering (setninger) etter belastningstesting måles. Foto: Anna Sigge
Belastning tilsvarende vindfang i oppadgående retning testes på en større markise. Foto: Anna Sigge
Dimensjonene på markisen i utfelt stilling måles for å bestemme belastning ut fra markisens vindfang. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 21 Feb, 2022
Läs senare

Konstruksjonens utholdenhet og styrke ble testet ifølge klasse 2 i EN 13561:2015, som er høyeste tillatte klasse for denne type markiser.
Kvaliteten på stoffet er testet med tanke på fargebestandighet, vannavvisende evne og rivestyrke etter simulert aldring ved UV-eksponering.

For å få en relativ oppfatning av kvaliteten på Rustas stoff er det testet sammen med to sammenlignbare stoffer fra Bauhaus og Sunoff.

[PDF]

 

Testen omfatter følgende delmomenter:

Konstruksjonens utholdenhet og styrke er testet ifølge klasse 2 i EN 13561:2015.

Utholdenhet og styrke

Markisen monteres på en stabil stålbjelke ifølge produsentens anvisninger og utsettes deretter for belastning tilsvarende en vindkraft på 53 N i helt utfelt stilling.

I neste moment testes styrken i konstruksjonen, der markisen utsettes for en belastning tilsvarende 63 N i nedadgående retning. Belastningen i de ulike testmomentene beregnes ut fra markisens areal (vindfang).

Rustas vindusmarkise besto begge testmomentene uten anmerkning (uten skader eller deformasjoner).

Stoffets kvalitet er testet på UV-aldrede prøver (aldring ifølge ISO 4892-3:2013) med tanke på fargebestandighet, vannavvisende evne (ifølge EN 29 865:1993) og rivestyrke (ifølge EN ISO 13937-2:2000). I mangel av standardkrav er stoffet i Rustas vindusmarkise testet og sammenlignet med stoffet fra to sammenlignbare markisefabrikater (Bauhaus og Sunoff).

Før testene ble stoffprøvene eksponert for kraftig UV-lys (UVA 340) i totalt 21 døgn for å simulere lengre tids eksponering for sollys.

Vannavvisende evne

Prøvene ble utsatt for regn i 10 minutter, og deretter ble stoffet vurdert for vannabsorpsjon (hvor mye vann det har sugd opp), gjennomtrengning (vann som har trengt gjennom stoffet) og gjennomvæting (stoffet helt gjennomvått).
Rustas stoff absorberte 15 prosent, sammenlignet med henholdsvis 17 og 22 prosent for Sunoff og Bauhaus. Rustas og Sunoffs stoff slapp ikke gjennom noe vann og ble heller ikke helt gjennomvåte. Bauhaus slapp gjennom en del vann og ble helt gjennomvåt.

Rivestyrke

Prøvenes rivestyrke (motstand til materialet revner) ble testet i bredden og lengden. Rustas stoff tålte minst 44 N kraft, Sunoff 32 N og Bauhaus 34 N.

Fargebestandighet

UV-eksponeringen ga ingen synlig påvirkning på stoffets fargebestandighet for noen av de tre testede stoffprøvene.

TABLE OF TEST RESULTS

Facebook Comments

Fler nyheter

Laboratorietest

Clas Ohlson Ceramic Frying Pan

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson AB gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons non-stick-stekepanne med keramisk belegg. Clas Ohlsons stekepanne presterer svært godt til godt i samtlige av testens delmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Clas Ohlson Vinterviken – kunstig juletre

Testfakta Research har på oppdrag av Clas Ohlson gjennomført en laboratorietest av Clas Ohlsons juletre Vinterviken. Juletreet er testet sammen med sammenlignbare juletrær fra Star Trading og Jula. Juletreet fra Clas Ohlson presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Dyr airfryer ingen garanti for perfekte pommes frites

En airfryer i budsjettklassen gir i mange tilfeller både bedre pommes frites og bruker mindre energi enn en dyrere variant. Dessuten er det lavere risiko for å brenne seg.

Laboratorietest

Vinterdresser – pris ingen garanti for kvalitet

Vi forventer at de skal holde barna tørre og tåle sklia og hard lek på lekeplassen. Dette er også tilfelle for flere av vinterdressene i Testfaktas test, men på langt nær alle. Og prisen er ingen garanti for kvalitet – testens dyreste dress utmerker seg negativt.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.