Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Testfaktas kvalitetsmerking av plantejord

Dyrkingen utføres i veksthus på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Alnarp. Foto: Anna Sigge
Dyrkingen utføres i veksthus på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Alnarp. Foto: Anna Sigge
Plantene vannes med en gitt mengde to ganger i uken. Foto: Anna Sigge
Plantene vannes med en gitt mengde to ganger i uken. Foto: Anna Sigge
Jordens kvalitet og struktur vurderes før dyrkingen starter. Foto: Anna Sigge
Jordens kvalitet og struktur vurderes før dyrkingen starter. Foto: Anna Sigge
Plantene drives opp fra frø til plante i den testede jorden. Foto: Anna Sigge
Plantene drives opp fra frø til plante i den testede jorden. Foto: Anna Sigge
Plantene drives opp fra frø til plante i den testede jorden. Foto: Anna Sigge
Plantene drives opp fra frø til plante i den testede jorden. Foto: Anna Sigge
Plantene vannes med en gitt mengde to ganger i uken. Foto: Anna Sigge
Plantene vannes med en gitt mengde to ganger i uken. Foto: Anna Sigge
Laboratorietest

Hvordan ulike vekster som rotfrukter, bladvekster og blomster trives, er svært avhengig av jordens næringsmessige egenskaper. I samarbeid med Lantbrukshögskolan i Alnarp (SLU) utfører Testfakta analyser og dyrkingstester av emballert plantejord. Formålet med testene er å vurdere jordens dyrkingsegenskaper og fremheve produkter med de beste egenskapene.

Laboratorietest
Testfakta Research Publisert: 27 Apr, 2022
Läs senare

I samarbeid med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp har Testfakta utarbeidet en omfattende protokoll for å teste plantejord. Testen omfatter deler som jordanalyse før og etter dyrking, frøsåing, høsting og vurdering av rotsystem og avlingens vekt, både som frisk- og tørrvekt.

1. Forberedelse

Testen starter med at jordposene åpnes og at det komprimerte innholdet fluffes opp (røres godt om). Utseendet evalueres visuelt og dokumenteres. Representative prøver sendes til næringsanalyse. Jorden legges i krukker som er store nok til å gi plass til rotsystemene, slik at også utviklingen av disse kan sammenlignes. Krukkene plasseres ut tilfeldig på et plantebord i en veksthusavdeling. Hver testjord fordeles på tolv krukker à seks liter, noe som betyr et totalt volum på 72 liter jord.

2. Jordanalyse (Spurway-analyse)

Før dyrkingen starter, sendes en jordprøve for å ta en såkalt Spurway-analyse. Her ser man hvilke næringsstoffer som er lett tilgjengelige for plantene i jorden. Analysen utføres på Eurofins Food & Agro Testing i Kristianstad i Sverige. Dette gjøres før dyrking og etter avsluttet dyrkingstest, for å se hvordan næringsinnholdet i jorden har blitt påvirket i dyrkingsperioden.

Det man ser på er:

pH-verdi
Nitrogen
Fosfor
Kalium
Sulfatsvovel
Bor
Kalsium
Magnesium
Mangan
Natrium
Jern
Aluminium

3. Såing

I hver krukke sås fem frø av tre ulike planteslag: rødbete (rotfrukt), hodesalat (bladvekst) og tagetes eller fløyelsblomst (en blomstrende plante). Det sås fire krukker med hvert planteslag. Jorden vannes før og etter såing. For å unngå at frøene tørker, dekkes krukkene med en gjennomsiktig plastfilm til frøene har spirt. Deretter fjernes plasten.

4. Vanning

Krukkene vannes to ganger i uken, alltid med samme mengde vann per krukke og uten tilleggsnæring.

5. Varme og lys

Dyrkingen skjer i et veksthus som holder 20 °C hele døgnet til frøene har spirt – da senkes temperaturen til 18 °C. Avhengig av årstiden når plantingen utføres, kan det være nødvendig med tilleggsbelysning (i et visst antall timer) for å oppnå sammenlignbare dyrkingsforhold. Tilleggsbelysningen er en klassisk drivhusbelysning med høytrykks-natriumlamper.

6. Høsting

Etter åtte ukers dyrking høstes plantedelene fra hver krukke. På rødbetene høstes både blad/stilk og rot. Plantedelene fra hver krukke veies direkte etter høsting (friskvekt), og deretter legges det som er høstet fra hver krukke i separate papirposer, for å lufttørkes i tørkeskap til vannet har fordampet (tørrvekt). Ved høsting evalueres også grøden visuelt ut fra plantenes jevnhet, frodighet og bladenes farge. Også rødbetenes røtter blir gransket.

7. Statistisk analyse

Gjøres for hver art basert på vekst per krukke.

8. Fotografering (dokumentasjon)

Gjøres første gang når krukkene fylles, deretter når plantene har kommet opp og til slutt ved høsting. Ved høsting fotograferes også rotsystemene for å vurdere hvordan jorden har tillatt dem å utvikle seg.

 

Testfaktas kvalitetsmerking

Plantejord som presterer gjennomgående godt i Testfaktas jordtest, får rett til å bruke Testfaktas kvalitetsmerking. Hensikten med kvalitetsmerkingen er å fremheve jord med gode dyrkingsegenskaper.

Testfakta VerifiedFor Testfakta Verified Quality & Performance kreves det at en plantejord holder et gjennomgående høyt nivå og ikke underpresterer i noen av delmomentene.

 • Visuell vurdering av de ulike plantenes vekst etter 8 uker
  Vurderingen gjøres visuelt på en skala fra 2–10, der 10 innebærer ingen synlig næringsmangel og velutviklede planter, og karakter 2 en tydelig næringsmangel og hemmet vekst. Kriterier for Testfakta Verified er en gjennomsnittskarakter for de tre ulike planteslagene på minimum 7,0, og ingen delkarakter under 6,0.

 • Veiing av plantene (avlingen) etter 8 uker
  Kriterier for Testfakta Verified (friskvekt):
  Tagetes minimum 30,0 gram
  Rødbete minimum 40,0 gram
  Salat minimum 90,0 gram

 • Næringsanalyse (Spurway-analyse)
  Resultatet fra næringsanalysen gir en pekepinn på årsaken til bedre eller dårligere dyrkingsresultat.

Testfakta Best i testTestfakta Best i test gis til en plantejord som presterer sammenlagt best i en sammenlignende test av plantejord. Resultatet av den visuelle vurderingen og veiingen av plantene vektes likt i den sammenlagte vurderingen.

 

Facebook Comments

Fler nyheter

Langtidstest av elsykler - resultater

1000 km i hverdagen – hvordan går det med elsykler utenfor laboratoriemiljøet?

Laboratorietest

Valget av oppvaskmiddel er viktigere enn noen tror

Testfakta har sammenlignet syv vanlige merker av oppvaskmiddel på det norske markedet og kan fortelle deg hvilke som er verdt pengene, og hvilke du kan hoppe over.

Laboratorietest

Rusta støvsugere Silence 700W

Testfakta Research har gjennomført en laboratorietest av Rusta støvsugere Silence på oppdrag fra Rusta AB. Rustas støvsuger er testet sammen med sammenlignbare støvsugere med ledning og pose fra blant annet Miele og Nilfisk. Støvsugeren fra Rustas fungerer generelt godt og oppfyller kravene til Testfaktas kvalitetsmerke Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Rusta badehåndkle Emma

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas badehåndkle Emma. Badehåndkleet Emma presterer gjennomgående godt i samtlige testmomenter og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Barlinek parkettgulv 3-stavs eik

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av Byggmax parkettgulv fra Barlinek. Gulvet ble testet sammen med to likeverdige produkter. Testresultatet viser at gulvet er svært motstandsdyktig mot slitasje og flekker og er enkelt å legge, men at det har litt tydeligere nyanseforskjell mellom stavene. Sammenlagt oppfyller Byggmax parkettgulv fra Barlinek kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance med god margin.

Laboratorietest

Rusta vindusmarkise

Testfakta Research har på oppdrag av Rusta AB gjennomført en laboratorietest av Rustas vindusmarkise. Markisens konstruksjon ble testet mot styrkekravene i EN 13561:2015 og stoffet mot to sammenlignbare markiser. 
Rustas vindusmarkise oppfyller standardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Laboratorietest

Hodelykter – uforutsigbare lyskilder i høstmørket

Høstmørket er en utfordring for alle som vil bevege seg fritt utendørs. Testfaktas store laboratorietest av hodelykter avslører ekstreme effektfall som øker risikoen for at det kan bli svart på løperunden eller lufteturen med hunden. Dessuten stemmer sjelden produsentenes angitte rekkevidde i meter.

Laboratorietest

Rusta Reflekt Nyans veggmaling

Rusta Reflekt Nyans veggmaling har gjennomgått Testfaktas omfattende laboratorietest og oppfyller kravene for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Kjøremelding elsykkel: Buddy Bike sX1

I forbindelse med vår langtidstest av elsykler i samarbeid med NAF fikk vi muligheten til å teste en prototype av den nye norske Buddy Bike sX1. Sykkelen var ikke med i vårens laboratorietest da den er i premiumklassen med en prislapp betydelig høyere enn testdeltakerne.

Laboratorietest

Test av tannbørstehoder – originalen mot kopiene

Hvor godt klarer kopiene seg mot originalen fra Oral-B? Testfakta Research har testet og sammenlignet ti kompatible børstehoder på det nordiske markedet. Alle er mer eller mindre identiske i utseende, men testen viser store forskjeller i kvalitet, følelse og ytelse.

Laboratorietest

Pulserende lys fjerner håret - test av IPL-apparater

Glatte legger uten barbering, smerte eller klissete kremer? Med IPL-teknologi fjernes håret ved hjelp av lys. Men fungerer teknologien, og hvilket apparat er best? Testfakta har testet seks apparater og sammenlignet resultatene.

Laboratorietest

Testfaktas kvalitetsmerking av veggmaling

Kvalitetsmerkingen er underlagt strenge krav. Veggmalingen gjennomgår en rekke ulike testmomenter der alt fra emisjoner av helsefarlige stoffer til dekkevne og praktisk maling blir testet. Testene utføres på akkrediterte laboratorier med spesialistkompetanse på analyse og testing av malingsprodukter. Resultatene fra testene tolkes og karaktersettes i samråd med de utførende laboratoriene.

Laboratorietest

Buksebleiene som holder tett hele natten

Buksebleier har blitt stadig vanligere for småbarnsforeldre. I årenes løp har buksebleiene blitt forbedret slik at de gir god beskyttelse mot lekkasje ikke bare om dagen, men også om natten.
- Forskjellene ligger mer i passformen for barnet ditt, forklarer Cedric Schoorens, testleder i laboratoriet SGS France, som har utført testene.

Laboratorietest

Hvorfor vil vi ikke trille maten?

Trillebagen med to hjul er en utrolig smart oppfinnelse. På kontinentet er den populær, men her i Norge har den ikke slått like bredt gjennom. Men nå er kanskje tiden inne til å gi den den plassen den fortjener i livene og hjemmene våre?

Laboratorietest

Byggmax rør for innendørs avløp

Testfakta Research har på oppdrag av Byggmax AB gjennomført en laboratorietest av avløpsrør for innendørs montering. Byggmax avløpsrør er testet sammen med et sammenlignbart rør fra Uponor. Avløpsrøret fra Byggmax oppfyller produksjonsstandardens krav med god margin og kvalifiserer for Testfaktas kvalitetsmerking Verified Quality & Performance.

Om Testfakta

Sedan 2001 har Testfakta underlättat köpbeslut och påverkat tillverkare genom oberoende tester, guider och journalistik.

Läs mer om Testfakta här.